zondag 19 mei 2013

"The Great Gatsby": een muzikaal orgasme!

The Great Gatsby

Wie nog niets gehoord heeft over de nieuwe film van Baz Luhrman is ofwel doof en blind of is nog niet geëvolueerd naar het digitale tijdperk. De film is 'all over the news' en was de grote opener van het filmfestival van Cannes. 

Voor wie de film nog niet kent, bekijk eerst de trailer van de film:


Waar heeft die film zijn populariteit eigenlijk aan te danken? 
Aan de sexy looks van Leonardo Di Caprio?
Aan het hoge showgehalte en de blote billen van de cabaretiers? 
Of aan het wereldberoemde boek van Scott F. Fitzgerald, waarop de film gebaseerd is?

Volgens mij is het succes van de film vooral te danken aan de muziek. De film speelt zich af in de Jazz Age, een tijd waar Jazz een underground muziekstijl was en gepaard ging met decadente feestjes, liters champagne en seksuele excessen. Om de kijker het volledige undergroundgevoel te geven, gebruikt regisseur Luhrman hedendaagse hip-hopmuziek. De anachronistische muziek wordt dus eerder gebruikt om een bepaalde sfeer te scheppen, dan historisch correct te zijn.

In dit filmpje geeft de regisseur en enkele artiesten uitleg over het gebruik van de muziek in de film:

De film bevat volgens mij FANTASTISCHE muziek. Programmator Jay-Z koos voor heerlijke urban-sounds. Hij combineerde artiesten die je op het eerste moment niet samen een nummer zou zien maken en ook wisselde hij heel wat stijlen met elkaar af. Hij combineerde bijvoorbeeld Emeli Sandé met een jazz-orkest en liet hen een klassiek popnummertje coveren. Ook Beyoncé en André 3000 coverden samen een nummer van wijlen Ami Winehouse.

Bij deze geef ik mijn persoonlijke top vijf van nummers uit de film 'The Great Gatsby'. Laat alles vallen waarmee je bezig bent, sluit je ogen en geniet!

1. Florence + The Machine - Over The Love

2. The XX - Together

3. Beyoncé feat André 3000 - Back to Black

4. Kanye West & Jay-Z - No Church in the wild

5. Sia - Kill and Run




Ook België is een heel klein beetje vertegenwoordigd in de film, want het liedje 'Hearts a mess' van de geboren Bruggeling, maar getogen Australiër Gotye, is ook een van de tophits uit de film.



Ik moet toegeven, commercieel is het geen slecht idee om de groten der aarde uit de muziekwereld te laten meewerken aan de film. Ik ben er zeker van dat deze artiesten heel wat fans naar de cinemazalen zullen lokken. Want de film is niet alleen een streling voor het oog, maar ook nog eens voor het oor.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten